Gündem   Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Harbiyeliler; sağlam olmak demek, özellikle zor şartlarda bir olmak, bütün olmak, tek yumruk olmak demektir" dedi.   Gündem   CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, siyasi otoritenin yargıya müdahale etmemesi gerektiğini belirterek, "Yargı elbette ki denetlenmelidir ama kendi kuralları içerisinde denetlenmelidir" dedi.   Gündem   Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa il kongresinde yarışan 2 adayın tarafları arasında kavga çıktı.   Gündem   CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları ile ilgili olarak İsveç Parlamentosu`nda kabul edilen karar konusunda, "Uluslararası ilişkilerde adettir. Bir ülke size bile bile kötülük yapıyorsa bunun mutlaka bir cevabı olmalıdır, bunu yapan ülke bedel ödemelidir" dedi.   Dünya   İsveç Başbakanı Fredrick Reinfeldt, Ermeni soykırımı tasarısı nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ı arayarak üzüntülerini bildirdi. İsveç Başbakanı, "Tasarının ilişkilerimizi etkilemesine izin vermeyeceğiz. Hükümet olarak onaylamıyoruz" dedi. Başbakan Erdoğan da, İsveç hükümetinden telafi edici adım beklediklerini söyledi.   Gündem   Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İsveç parlamentosunda alınan Ermeni iddialarıyla ilgili kararı değerlendirdi. "Bizim tarihimizle bir sıkıntımız yok" diyen Çiçek, bunların barışı torpillediğini söyledi.   Teknoloji   İtalya`da radon gazı konusunda yapılan yeni bir araştırma, depremlerin önceden tahmin edilip edilemeyeceğine ilişkin tartışmaları da tetikledi.   Dünya   ABD`de kendisini bir odaya kilitleyerek uzunca sürecek bir oruca başlayan 55 yaşındaki kadın, ölü bulundu.   Spor   Fenerbahçe, Turkcell Süper Lig`in 25. haftasında Gençlerbirliği ile deplasmanda golsüz berabere kalarak şampiyonluk yarışında büyük bir yara daha aldı. 
Son güncelleme 05 Şubat 2010 Cuma 20:48

Rum kesiminde "Downer" krizi

Kıbrıs Rum yönetimi Ulusal Konseyi'nin bugün yapılan toplantısında, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in "çalışmalarına son verilmesi" talep edildi.


Rum Ulusal Konseyi, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas başkanlığında yakalaşık 5 saat süren bir toplantı yaptı.

Toplantıda, bazı konsey üyeleri Downer'in çalışmalarına son verilmesini gündeme getirdi.

Rum radyosunun haberine göre, Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, konsey üyesi partilerden birinin ortak açıklama yayımlanmasını istemediğini bildirdi.

Stefanu, Hristofyas'ın toplantıda, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la yürüttüğü yoğunlaştırılmış müzakereler ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ziyaretinin sonuçlarıyla ilgili detaylı bilgi verdiğini aktardı.

Toplantıdan sonra açıklama yapan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Hristofyas'ın yoğunlaştırılmış müzakereler ve Genel Sekreter'in ziyareti sırasında yaptığı icraatların tamamen doğru olduğunu ve Rum tarafının bazı hedeflerine ulaşılmasına katkı koyduğu görüşünü kaydetti.

Kiprianu, Ban'ın, KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelişini "yakışıksız" olarak niteledi, "Ancak Downer'in açıklaması durumu doğru zemine oturttu" dedi.

"Ban'ın Kıbrıs ziyaretinin, Rum tarafındaki bazı çevrelerce ortaya konulan endişeler doğrulanmadan tamamlandığını" ifade eden Kiprianu "Yoğunlaştırılmış müzakerelerde görüş birliklerine, bizim tarafın tutumunda hiçbir değişiklik olmadan varıldı" dedi.

Andros Kiprianu, "Hristofyas'ın desteklenmesi ve gereksiz panik yaratılmaması için bütün Rum siyasi partilerin belirlenmiş davranış kurallarına uymaları gerektiğini" kaydetti. Rum Meclisi ve Demokratik Parti (DİKO) Başkanı Marios Karoyan da, "Müzakerelerde ilerleme teriminin kullanılması yanlıştır. Bu terim çok yanıltıcıdır. Yalnız, ileriye doğru küçük adımlar atılmıştır. İlerleme teriminin kullanılması Türk tarafının ve muhtemelen BM'nin etki yaratma stratejisi ve taktiğine hizmet eder" iddiasında bulundu.

Karoyan toplantıda, Ban'ın KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gitmesi vesilesiyle Alexander Downer konusunun da gündeme getirildiğini belirterek, "Bu Sayın Downer'in ilk yetkileri dışında hareket ederek, 'Kıbrıs cumhuriyeti'ni zor duruma düşürüşü değil" dedi.

Sosyalist EDEK partisi Başkanı Yannakis Omiru ise, Genel Sekreter Ban'ın ziyaretinin sonuçlarının olumsuz olduğunu savunarak, "BM yetersizlik gösterdi, Genel Sekreter'in Talat'ın 'sözde' Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ziyaretiyle de BM kararları ihlal edilmiş oldu. BM açıklamasının içeriği de tatmin edici değil. Partim, bugünkü bilgilendirmeden de sonra, müzakerelerde ilerleme, önemli konularda da özlü görüş birlikleri olmadığı sonucuna vardı" diye konuştu.

"EDEK'in koalisyon hükümetinde kalıp kalmayacağı" sorulan Yannakis Omiru, partisinin yetkili organlarının gelişmeleri sürekli değerlendirdiğini kaydetti.

EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, partisinin, Hristofyas'tan, müzakerelerin her aşaması ve her konusuyla ilgili olarak Rum halkına tam ve resmi bilgi vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

Partisinin ayrıca, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in "çalışmalarına son verilmesi" talebinde bulunduğunu da açıklayan Şilluris şöyle devam etti: "Bize yapılan bilgilendirmeden sonra hem endişelerimiz doğrulandı, hem arttı hem de tavizlerimiz kaydedildi. Sayın Downer objektif bir BM temsilcisi değildir. Partim, Downer'in hizmetlerine son verilmesi konusunu net şekilde gündeme getirdi. Downer Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olmadı, Kıbrıs sorununa ve 'Kıbrıs'a çok büyük zarar verdi."

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de, Alexander Downer'in uzaklaştırılmasını talep etti. Hareket Genel Sekreteri Yoana Panayotu, Hristofyas'ın çabalarına rağmen Genel Sekreter Ban Ki-mun'un ziyaretinin "olumsuz" olduğu görüşünü dile getirdi.

Yoğunlaştırılmış müzakerelerde varılan görüş birliklerinin özlü olmadığını da savunan Panayotu, mülkiyet başlığına öncelik verilmesini talep etti.


Bu haberi paylaş
# Manşetler
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Harbiyeliler; sağlam olmak demek, özellikle zor şartlarda bir olmak, bütün olmak, tek yumruk olmak demektir" dedi...
Başbuğ`dan Harbiyelilere: "Tek yumruk olun"
  ANKET
Sizce bu Meclis Anayasa`yı değiştirebilir mi?
Hayır
Evet
Sayfa 0,515625 saniyede üretildi.